август 12, 2013

Търпение - умението, което всеки може да развие

Докато ние, човешките същества, се приспособяваме към все по-високата скорост на съвременния живот, често се случва да изгубим търпение и то по начин, който би бил немислим за няколко десетилетия назад. Изнервяме се, когато чакаме пред банкомати, проклинаме компютрите за това, че са бавни понякога или влизаме в конфликт с околните за незначителни неща. Подходящият момент със сигурност има място в схемата, но е пълна глупост да изискваме всеки и всичко край нас да се движи с нашите темпове. Вместо да се изнервя, всеки в подобна ситуация може да прояви малко търпение. Добрaта новина е, че това е умение на психиката и дори най-нетърпеливият човек може да го усвои, ако го практикува по-често. Това пишат в: http://misli.newage.bg/търпението
В ежедневието си често попадаме на упражнения за култивиране на търпение, когато става дума за отглеждане на деца или стартиране на бизнес, например. Самата идея за това се приема много добре от хората и за това си има причина. Нетърпението ни кара да губим перспектива, което може да се окаже голяма пречка да направим това, което искаме. Ставаме раздразнителни и уязвими. А усещането е неприятно и тягостно. На кой ли му е притрябвало?!
Помислете за това: голяма част от хората даже не се опитват да предадат вродената си сила, а се оставят на машината на рутината да ги завлече по изморителния път на недоволството. Техният отказ да проявят търпение не винаги е осъзнат, но води до влошаване на и без това трудната ситуация, излишно изнервяне, припряност и дори загуба на желание да продължиш.
Нетърпението оставя своя отпечатък върху телата ни, като причинява стрес, който от своя страна повишава кръвното налягане, малко по-малко унищожава вътрешните органи и отслабва имунната система. Загубата на търпение ощетява и социалната страна от живота ни: напряга взаимоотношенията, предизвиква разногласия в групата и дава лош пример. Нетърпението върви ръка за ръка с една припряност, която ни изхабява толкова  много.
Проявата на търпение, от друга страна, ни зарежда със сила във всяко едно отношение. За да го култивираме, е нужно силно желание за промяна и добра стратегия, също проницателност и постоянство.

Когато сте на ръба да загубите търпение, опитайте да приложите една или повече от следващите техники:
- Слезте на земята. Опитайте се да настроите възприятието си според реалната ситуация. Не се ядосвайте за дреболии.
- Вгледайте се в дълбочина, за да разберете защо загубвате търпение в определени ситуации. Нетърпението може да е израз на вашата динамичност, липса на гъвкавост, липса на емпатия, желанието да контролирате хора и ситуации, вродена наивност и др. След като веднъж откриете причината, разпознаете вътрешните и външни фактори, които оказват влияние, можете да разграничите наистина важното и това, което не си заслужава да му обръщате внимание. Опитайте се да определите къде точно е слабото ви място, след което направете план, за да се измъкнете от хватката на нетърпението.
- Разговаряйте със себе си. Припомнете си колко са важни толерантността и уважението. Запитайте се „Какво ме кара да се държа така?” и не спирайте да говорите със себе си, докато не се почувствате по-спокойни отново.
- Разбира се, ще трябва да обновите вътрешната си нагласа, за да се приспособите към ситуацията. Например, ако усещате, че губите търпение с детето, припомнете си колко време ви отне да го научите на нещо. Ако този, към когото сте нетърпеливи е възрастен, попитайте себе си: „Кое е по-добре – да припирате останалите да се движат с вашето темпо или да ги накарате да се чувстват приети, подкрепени и оценени?” Приемете мисълта, че може би ще трябва да извървите по-дълъг път, докато се научите на търпение.
- Използвайте творческа визуализация за да преразгледате ситуациите, които поставят на изпитание вашето търпение. Например, можете под формата на игра да си представите различни гледни точки, които стъпват на основите на търпението, дори и то да не е типично за вас. Преработвайте и усъвършенствайте мислено този модел, който ви кара да се чувствате удовлетворени и ви е от полза. И когато усетите, че губите търпение, спомнете си за него и го приложете в действителност.
- Един интересен и забавен съвет, който действа чудесно, е да си пишете бележчици с цитати, които да ви държат на състезателната писта и да ви напомнят многото положителни страни на търпението. Едни такива са :
„Най-силни са две неща: времето и търпението” – Лео Толстой;
„Този, който прояви търпение, може да има каквото пожелае” – Бенджамин Франклин;
„Търпението и силата на духа владеят всичко” – Ралф Емерсън.
-Всякакви утвърдителни мисли биха ви били от полза, щом сте решили да култивирате търпение. Не ви ли звучи чудесно „Харесва ми да живея със силата и спокойствието на търпението” или пък „ Избирам да живея в хармония с прекрасния ритъм на живота”?
- И последно, но също много важно, засилете духовния си подход към култивиране на търпение с практически стратегии като:
1. Ако излизате, оставете си малко резервно време, за да стигнете до определено място. Всичко се случва по пътя и ако попаднете в задръстване, ще имате време в аванс и няма да закъснеете.
2.  Планирайте спирките си на бензиностанции, библиотеки и други обществени места извън пиковите часове.
3. Преценете кои ситуации поставят на изпитание вашето търпение и се подгответе за тях с хубава музика или интересно четиво.
4. Разходете се. Движението разсейва напрежението и възстановява психичното равновесие.
5. Когато нивото на кръвната захар спадне, всякакво търпение може да се изпари от вас. Така че, хранете се достатъчно.
6. Спете повече. Недостигът на сън излага на риск способността ви да се справяте ефективно с трудните ситуации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар