юли 16, 2013

Кое прави Аюрведа толкова уникална?

Аюрведа е холистична медицинска система и философия с корени от Индия. Целта й е да предостави насоки по отношение на храненето и начина на живот, така че хората да се радват на добро здраве, а тези със здравословни проблеми да получат облекчение.
В Аюрведа има няколко аспекта, които са доста уникални: обикновено препоръките по отношение на храните и начина на живот са различни за всеки.
В Аюрведа всичко се утвърждава от наблюдение, разследване, директно разучаване и знанията, останали от древните текстове. Има енергийни сили, които влияят върху природата и човека. Наричат се Три доши. Аюрведа се състои от две санскритски думи: „Ayu” (живот) и “Veda” (познание) и се превежда като „познание за живота”.

Сега нека разгледаме основните принципи на древната ведическа система, които се отразяват върху нас. Аюрведа гледа на човека като на уникален индивид, който се състои от 5 основни елемента: eтер (пространство), въздух, огън, земя и вода. Точно както те се съдържат в природата, по същия начин ги има и в нас. Когато някой от тези елементи присъстват в околната среда, те оказват влияние и върху хората. Храната, която консумираме е един пример за това. Докато ние сме съчетание от тези 5 основни елемента, някои от тях могат да се комбинират, за да създадат различни физиологични функции. Небето и въздухът се комбинират, за да формират така наречената Вата доша. Тя управлява принципа на движението, затова може да се разглежда като сила, насочваща нервните импулси и дишането. Огънят и водата са елементите, които в комбинация формират Питта доша. Преработката на храни в хранителни вещества, които тялото ни може да асимилира е пример за функцията на Питта доша. Тя е отговорна за метаболизма и функционирането на различните системи в тялото (дихателна, храносмилателна, двигателна и др.) Накрая да се спрем на преобладаващите елементи вода и земя, които в комбинация формират Кафа доша. Тя отговаря за растежа, добавянето на малки елементи постепенно. Друга нейна функция е защитната. Например, лигавицата на стомаха представлява вид Кафа доша в тялото. Всички ние сме създадени с уникални пропорции от Вата, Питта и Кафа.  Съотношенията между дошите варират различни при всеки човек, поради което Аюрведа ни дава възможност да погледнем на всеки индивид като уникална смес от трите доши. Така може да се предприеме правилно лечение, което да съответства на нуждите на човека.
Когато някоя от дошите се увеличи, Аюрведа предлага специален начин на живот и насоки в хранителния режим, с което значително помага за връщането на определената доша в нормалното й състояние. Специалистите, които практикуват Аюрведа често предлагат някои билки, които ускоряват процеса на оздравяване. Ако в тялото ни има изобилие от токсини, то тогава древната ведическа философия препоръчва специален процес за прочистване, наречен Панча Крама.
Схващането в Аюрведа, че всички сме различни позволява не само да се справим с какви ли не здравни проблеми, но и по достъпен начин обяснява защо всеки реагира различно. Ако и вие сте се запалили по техниките и принципите на Аюрведа, заповядайте тук http://ayurveda.newage.bg , където ще откриете разнообразна и полезна информация по темата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар