март 29, 2013

Вино и здраве – вървят ли ръка за ръка?

 Винаги ми е била интересна тази дискусия, която има голямо развитие в медицинската общност. Чудих се дали изобщо думите „здраве” и „вино” могат да стоят една до друга в изречението и да си взаимодействат добре в живота...Защото консумацията на вино не веднъж се е разглеждала и като проблем. Затова започнах интересно проучване, което ме отведе в тайнствения свят на виното.
Според много проучвания ниското ниво
на
сърдечните заболявания
в
страни като Франция
е
свързано с това, че хората там консумират повече вино и по-специално червено вино, в сравнение с тези в други страни. Смята се, че ароматната червена напитка може да намали риска не само на болестите на сърцето, но и други медицински проблеми: рак, висок холестерол, диабет, Паркинсон, Алцхаймер и др.
Виното има важна съставка Resveratrol, която е в основата на много от последните проучвания относно консумацията на вино. Установено е, че Resveratrol се съдържа в големи количества в червеното вино, защото съставката присъства и в обвивката на гроздето. Тази обвивка остава за дълго и участва в процеса на приготвяне на червено вино, докато същата се отстранява по-рано в бялото вино. Сортове като Каберне и Пино Ноар са много наситени на Resveratrol.
Проучването ми за връзката между консумацията на вино и здравето, стана още по-интересно, когато попаднах на твърдение, че червената напитка-еликсир потенциално води до редуцирането на раковите клетки в организма. Това е било наблюдавано в някои изследвания (правени са опити само върху плъхове), за спиране на растежа на раковите клетки в тялото. По темата са правени анализи и в областта на неврологията, защото е много вероятно да се окаже, че виното спомага за образуване на нови нервни клетки, което би помогнало при ужасяващи заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. То действа противовъзпалително и помага на хората да се чувстват и изглеждат по-млади. Попаднах на материали, според които вълшебната съставка Resveratrol в по-чиста концентрация е била умишлено включвана в много диетични схеми като допълнителен елемент.
Проучванията са полезни и интересни, но когато говорим за консумация на вино, все пак трябва да се отбележи, че то може да е полезно, но в умерени количества. Смята се, че такива са една или две чаши вино на ден. Не повече. Всичко над това количество може да навреди на здравето и не се препоръчва. Много анализи са показали, че за да бъдат най-ефективни, дозите на плъховете трябва да се равняват на над 100 бутилки червено вино на ден, което е невъзможно да се консумира от хората. По тази причина, много компании във винения бранш предлагат добавки с високи дози ресвератрол, за да можем да си набавим необходимата важна съставка, без да пием вредни количества вино.
 Въпреки, че има спорове за ефектите на Resveratrol и червената напитка, фактите не лъжат. Практиката също. Медицинските специалисти са разбрали ползите от консумацията на малки количества вино всеки ден и все по-често го препоръчват на пациентите си, които страдат от сърдечни и други заболявания. Медиците споделят, че виното може да укрепи стените на артериите и по този начин съдейства за намаляване на опасността от поява на сърдечни проблеми.
Слд направеното проучване, продължавам да харесвам виното и да опитвам с наслада по няколко глътки. Интересно ще е да видим какво показват и новите проучвания по темата, за да можем да живеем по-здравословно в хармония с вълшебните свойства на виното. И в заключение, ви каня тук, за да научите какво още лекува виното.
Автор: anainsert

Няма коментари:

Публикуване на коментар