януари 07, 2012

Соята – източник на здраве

Запитайте се: какво знаете за соята? Оказва се, че почти нищо, а всъщност соевите зърна много отдавна са били известни в древните рецепти от източната кухня. В древния Китай, Корея, Япония, соята е основен хранителен продукт, а по химичен състав няма равна на себе си сред храните от животински и растителен произход. Тя съдържа до 50% висококачествени белтъчини, което е значително повече, отколкото в коя да е растителна храна и 4 пъти повече, отколкото в животинската храна.
По състав на белтъчини, тя превъзхожда кокошето месо 14 пъти. Соята е богата на витамините Д, Е, К, витамини от групата В и минерални вещества. В състава й влизат всичките 8 незаменими аминокиселини.
За разлика от месото соята не съдържа холестерин, в нея има крайно малко наситени мастни киселини, а високото съдържание на лецитин и линолева киселина я правят много полезна. Соевите белтъчини прекрасно се разтварят във вода и се усвояват 18 пъти по-добре от животинските белтъчини, практически напълно (до 92%). Соята оказва благотворно влияние върху обмяната на веществата, съсирването на кръвта, предотвратява развитието на ракови образувания, извежда от организма радионуклеотидите.

Соята - това е единствената белтъчина, която може да се консумира с всички останали продукти. При това тя подобрява усвояването на другата храна, тъй като в соята се съдържат множество натурални хранителни ферменти, необходими за нормалното храносмилане.
Според препоръките на Московския институт по  хранене, хората, които са изключили от менюто си животинските белтъчини, пшеничното брашно и растителното масло, трябва да акцентират на соята и ръжта; и тогава храненето, с което живеят сега много хора по Земята, ще стане действително лечебно.
От соята могат да се приготвят безкрайно множество вкусни и полезни ястия: кюфтета, пастети, пица, бонбони, халва и дори кафе. Наричат соята продукт-хамелеон, тъй като тя сама по себе си няма нито вкус, нито мирис, а придобива вкуса, цвета и аромата на подправките, които ще добавите. Експериментирайки, можете да получите невероятни резултати.
За сведение: соята толкова бързо засища организма с белтъчини, че е достатъчно да се употребява 2 пъти седмично.

Източник: книга Извори на здраве, автор Т. Рощина

Няма коментари:

Публикуване на коментар