юли 21, 2011

Сусамовият тахан е вкусен и полезен

Сусамовият тахан се получава при смилане на семената на едноименното растение. Обработката е минимална и се запазва ценният състав на сусаменото семе.
В състава на сусамовия тахан преобладават мазнините, следвани от белтъчините, а най-малко е съдържанието на въглехидратите. Полезен е, но е силно хранителен: 100 грама тахан ще ви снабди с 595 kcal. За сравнение дневната доза калории за жените е 2000, а за мъжете 2500.
Таханът от сусам е признат от народната медицина като еликсир за стомашно-чревния тракт. Богат е на лесно усвоими растителни мазнини и съдържа незаменими аминокиселини, витамини В, Е, РР и антиоксиданти. Поради голямото съдържание на калций се препоръчва при децата - за растежа на костите и мускулната система, а при жените - срещу остеопороза. Помага при възпаление на гърлото, гласовия апарат, зачервявания и изгаряния на кожата (външно).

Консумира се намазан на филия, като се смесва с равни части мед. За предпочитане е да се приема сутрин.

1 коментар:

  1. Искам да добавя, че индивидуалната дневна доза от калории се изчислява по формула в зависимост от пола, възрастта, теглото, височината и физическата активност. Добър калкулатор за дневна нужда от калории може да намерите тук: http://www.wave-studio.net

    ОтговорИзтриване