юни 14, 2011

Сироп от бъз

Сиропът от бъз има превъзходен лек, ободряващ вкус и е подходящ както за летните горещини, така и за зимата. Освен вкусовите си качества, сиропът е изключително полезен: помага при отслабнало зрение, при изтощителна писмена работа и продължителна работа с компютър.

За направата на сироп от бъз се използва черният бъз, известен още като свирчовина. Вземат се 20-30 пресни съцветия от черен бъз. Накисват се в 2 литра вода в подходящ съд, който може да се затваря. Престояват едно денонощие. Получената течност се прецежда и към нея се добавят 2 килограма захар. Сместа се разбърква, за да се разтвори захарта. Отново престоява няколко часа и се добавя пакетче лимонена киселина. Разбърква се добре и се налива в стъклени бутилки, които се затварят плътно. Държат се на тъмно и хладно място.
При консумация от гъстия бъзов концентрат се вземат 4-5 супени лъжици и се разбъркват в чаша с вода. Разреждането с вода е в съотношение 1:9.

Няма коментари:

Публикуване на коментар