април 02, 2011

Хранене

Храненето в миналото е било свещен ритуал, а в някои страни тази традиция е съхранена и до днешни времена. От начина на хранене зависи и здравословното състояние на организма. Знае ли как да яде, човек е разрешил една от най-важните задачи на своя живот. Яденето трябва да се приема само когато се чувства истински глад. Ако не се изпитва глад - се прави пост. Когато хората започнат да се подчиняват на този вътрешен инстинкт, ще бъдат по-здрави. Начинът, по който човек яде, определя какъв е той в умствено и в духовно отношение. При правилното хранене взимат участие и мисълта, и чувствата.

Идеята, че с малко храна не може да се поддържа организма не е правилна: малкото количество храна, добре асимилирана, дава повече енергия, отколкото много, но не добре обработена. Да се храни човек правилно, това значи да възприема жизнената енергия от храната. Не спазва ли този процес, човек е изложен на много неестествени състояния, които причиняват болести.

Ядете бързо и чрез храната внасяте повече въздух в стомаха си. В него трябва да слагате минимално количество въздух. Щом влезе много въздух вътре, той се разширява и коликите се дължат на този въздух. В такъв случай се изпиват 2-3 чаши гореща вода или се прави масаж.

Човек трябва да яде точно навреме, не в определен час, но когато силите в неговия организъм се проявяват, т.е. когато усеща вътрешен глад. Някои хора ядат много, но без време, вследствие на което нямат резултати. Други ядат малко и навреме, когато организмът е разположен, затова имат добри резултати. При правилното хранене дъвченето трябва да е спокойно, енергично, да се смеля храната на кашица и тогава да се изпраща в стомаха. Целият процес трае около 40-50 минути. Който се храни бавно, с разположение и съзнателно, той всякога ще бъде здрав.

Който иска да поправи бъбреците си, да яде бял боб. Слаби ли са очите ви, яжте леща, но не става дума за болни очи, но за здрави и като се яде леща, ще се поддържа здравето. По малко яжте от зелето, лещата, боба, плодовете, за да поддържате здравословното си състояние. След плодове никога не пийте нито студена, нито топла вода. Преди ядене може да се пие вода, но веднага след ядене не се позволява.

Храната при човека трябва да е разнообразна, според нуждите. Не да се яде безразборно. Всичко, в което има еднообразие, е опасно. Еднообразието дори в храненето е вредно. Който иска да бъде здрав, не трябва да смесва храните. Яде се една храна и като се смели, тогава се приема втора. Не яжте много гореща храна. Не яжте и много студена храна. Спазвайте тези правила, за да бъдете здрави, бодри и силни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар