април 18, 2011

Техника за емоционална свобода - ТЕС

Техниката за емоционална свобода (ТЕС) намира изключително приложение като мощен и безопасен инструмент за самопомощ.
Техниката е напълно безопасна, изключително мощна, удивително проста.
Какво представлява ТЕС?
Основна част от техниката представлява потупване с пръсти на някои известни акупунктурни точки, докато вниманието е насочено към даден проблем.

Приложенията
Лесна за усвояване и приложение, ТЕС облекчава и дори напълно премахва проблеми на умствено, физическо и емоционално ниво.
Примери могат да бъдат всякакви ситуации и проблеми: от ниско самочувствие, нежелани емоции, физически неразположения, излишни килограми, зависимости и болки до проблеми в училище или сценична треска – накратко техниката ни помага да се справим с всякакви лични проблеми

Кратка история
ТЕС е създадена през осемдесетте години на миналия век от Гари Крейг (американец, инженер). Той е ползвал разработките на д-р Роджър Калахан (американец, психолог), който пък е черпил от знанията на традиционната китайска медицина.
В България ТЕС се разпространява от 2006 г. от Иван Петърнишки и Борис Чеширков.
Оригиналното наименование е Emotional Freedom Technique - EFT.

Позитивно и негативно мислене
Вълната на позитивното мислене оставя впечатление, че е вредно вниманието да се насочва към проблеми.
Оказва се обаче, че когато: вниманието е насочено към проблем и същевременно се потупват акупунктурни точки, (което се прави по време на ТЕС), проблемът се трансформира.
Освен това има разновидност на техниката, при която вниманието се насочва към позитивни, желани състояния и същевременно се потупват акупунктурни точки. С което се цели тези състояния да се постигат.
Малко е странно, но е така: при потупване с негативното то се изчиства. При потупване с позитивното то се постига.      

Времетраене - едно стандартно прилагане на ТЕС продължава около 2 минути. В началото може да отнема повече - между 2 и 10 минути.
Времето за решаване на даден проблем с методиката зависи много от човека и от проблема. Нормално е с емоционални проблеми да се работи по-лесно, отколкото с физически (но не е задължително).
Ефектът от ТЕС обикновено е неочаквано бърз. Но ако търсим по-задълбочено изчистване, това предполага системна работа с методиката. Понякога хората мислят, че облекчението е дошло от само себе си и не го свързват с техниката за емоционална свобода.
Техниката е толкова проста, че често бива подминавана с насмешка. Комбинира се  изключително успешно с други подходи. Усилва желания ефект и намалява евентуална вреда.
Многократно е изпитано, че системата работи, дори при хора, които не вярват в такива подходи, например при някакво вътрешно противоречие. Много проблеми не могат да бъдат решени по никакъв начин, защото има вътрешно неосъзнато противоречие, което се противопоставя на работата върху тях. ТЕС първо изчиства това вътрешно противоречие и след това помага за решаване на проблема. И често ТЕС успява там, където други подходи са се провалили.

Книги за ТЕС:
„Техника за емоционална свобода", автор Иван Петърнишки
„Емоционално здраве", електронна книга, преведена на български език от Борис Чеширков на ръководството на Гари Крейг и се намира в Интернет на адрес: www.eftbulgaria.com
Ръководството на Гари Крейг на английски език се разпространява свободно на адрес: www.eftuniverse.com

2 коментара:

  1. http://www.youtube.com/user/eftwizard/videos
    Ако някой се интересува и знае английски, мисля че ще е от помощ, на мен лично този човек страшно ми помогна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за линка Марта :) Вече дори имам любим клип - Radiating Love!

      Изтриване