април 08, 2011

Екологични правила



Главната причина за глобално затопляне през последните стотина години е повишеното съдържание на парникови газове като въглероден диоксид CO2, азотен диоксид и метан в атмосферата. Тези газове се отделят вследствие на промишлеността, както и в резултат на антропогенната дейност. Ако намалим концентрацията на някои от вредните газове във въздуха, дори и малко да ни се струва това усилие, то би имало ефект. Ето няколко прости правила как да намалим CO2 в атмосферата:
Сменете светлината в къщи
Замяната на една обикновена крушка с флуоресцентна ще намали с 136 кг отделения въглероден диоксид за година.

Рециклирайте повече
Можете да спестите 950 кг от емисиите на  въглероден диоксид годишно чрез рециклиране дори само на половина от  домакинския боклук.

Използвайте по-малко топла вода
Водата има висока топлоемкост и е необходима много енергия за подгряването й.

Избягвайте продукти с много опаковки
Можете да намалите с почти 550 кг въглеродния двуокис в атмосферата, ако намалите боклука си с 10%.

Посадете дърво
Едно-единствено дърво поглъща един тон въглероден двуокис през целия си жизнен цикъл.

Изключете електрическите уреди, когато не ги използвате
Елементарното изключване на телевизора, стерео уредбата или компютъра, когато не ги използвате ще ви спести стотици килограми въглероден диоксид годишно. Изключвайки сешоари, зарядни на телефони, тостери, фурни и захранващи кабели, когато не ги употребявате, можете да спестите с до 20% количеството на използваната енергия у дома.

Определете си един ден за постене през седмицата - например Понеделник
Един ден седмично можете да си позволите ястията да бъдат безмесни, така спестявате хиляди литра вода. Премахването на месото напълно от менюто ви ще допринесе за намаляването с над 2 тона на емисиите въглероден двуокис за една година.