февруари 28, 2011

Закуска от Мюсли

Както и да бъдат приготвени, мюслите са най-здравословната закуска. Те са толкова пълноценни, че могат да бъдат поднасяни и като лек обяд. Най-често мюслите се състоят от три съставки: житни храни, ядки и плодове.
Житните храни са овес, пшеница, ечемик, дори ориз и просо. Ако имате мелничка за жито, можете сами да си смелите пресни житни ядки от предната вечер, накиснете ги и ги прибавете към мюслите. Подходящи са всички сортове ядки, но винаги би трябвало да има бадеми, тъй като са особено ценни за нервите и костите. Може да прибавите и семена, като слънчогледово семе, сусам и ленено семе. Ароматът на ядките се увеличава, ако предварително се запекат. Може дори да запечете и целите мюсли. 
Плодовете за мюслите не винаги трябва да бъдат пресни: може да използвате и стафиди, сушени кайсии, смокини и фурми, като предварително ги накиснете през нощта. Когато накисвате продуктите, ги залейте с вода и покрийте, и чак преди поднасянето прибавете към тях прясно мляко или суроватка, плодов сок или кисело мляко. За подобряване на вкуса прибавете малко лимонов сок.

Няма коментари:

Публикуване на коментар