февруари 20, 2011

Как хората възприемат информацията?

На изображението са показани 5-те основни сетива на човека: зрение, слух, обоняние, осезание(усещане) и вкус. Благодарениe на тези сетива хората можем да възприемаме околната среда и различна по вид информация. Информацията представлява данни и/или факти, подредени в логическа последователност. Усвоената от човека информация се нарича знание. Колкото повече качествени знания имате, толкова повече ще бъдете ценни кадри, а и високо заплатени.

Как хората съхраняват информация?
10% - чрез четене
20% - слухова информация
30% - зрителна информация
50% - зрително-слухова информация
70% - обсъждане на съдържанието
90% - обсъждане на съдържанието и практика

Няколко полезни съвета предимно за студенти и ученици, а и не само за тях( човек се учи цял живот).
Може да ви се налага да отделяте повече време за самоусъвършенстване отколкото на приятелите си или за забавления. Има хора, които четат бавно и препрочитат по няколко пъти информацията, за да разберат смисъла. Тук от значение е видът на информацията, дали съдържа много терминология и дали е разбираемо поднесена. Други хора се справят много бързо и с четенето и запомнянето. Ако искате да се усъвършенствате в тези действия, ето няколко полезни съвета как да стане това:
1.Когато четете книга може да я четете и на глас, така тренирате и интонацията си, но това значително забавя темпото на прочит.
2.Когато трябва да научите голям обем от информация и да я възпроизведете, тук си има някои неизменни правила:
опитът е от изключително значение, ако вие сте свикнали да учите и запаметявате и сте тренирали своята логика тази задача ще ви се стори „като песен”, а за тези, които нямат този опит - не се отчайвате – волята в случая е с по-голяма сила
– като начало може да прочетете целия материал, за да набележите основните тематики и да добиете обща представа за смисъла и съдържанието
– следваща важна стъпка е да започнете самия процес на запаметяване, като разделите на по-малки части обемистия материал
– ако възприемате текста чрез разбиране, дълго време след като сте го запомнили няма да  го забравите
– най – лесно се запомня чрез визуализация, тоест не само четете материала, но и си създайте своя картина на данните, дори може да си скицирате чрез изображения текст, който съдържа изброяване или дълги и сложни наименования
– важно е не само да научавате нови знания, но и да затвърдявате(преговаряте) старите. Когато преминете средата на изследваната материя може да започнете с преговора, например може с всяка нова тема, да преговаряте две стари – вече научени. Преговора е от ключово значение, особено ако е необходимо да възпроизведете след време конкретна тема от целия материал.
– разсейване като гледане на телевизия и възприемане на всякаква излишна информация през учебния период, само ще затрудни ученето
постоянството е също от значение, може да сте заети, но дори една страничка, прочетена на глас ще насочи мисълта ви към изучавания материал
– и накрая подарете си една заслужена почивка след успешното и продължително учене, мозъкът ви трябва да освободи място за нова информация :) 
3.Относно скоростта на четене: прочитайки няколко думи почти едновременно, ще четете по-бързо. Това не означава, че след като сте се научили да четете бързо трябва да увеличавате все повече скоростта – това не е състезание. Когато учите, четете бавно и концентрирайте мисълта си върху прочетеното, а когато четете за удоволствие въобще няма да обърнете внимание кога сте прочели последните 20-30 страници.
4. Докато човек чете, трябва да търси и замисъла, идеята, а не просто думите. Понякога, когато продължите да четете, ще откриете и смисъла на онова, което не сте разбрали първоначално.
5.Развивайте способностите си за разбиране и за концентриране. Има хора, които четат много бързо и то сложни книги. Как го правят? Тренират концентрацията си като избират да четат книги, които провокират мисълта им. Правете го и вие, ще видите, че има ефект.
6.Правете асоциации. Когато ви е трудно да запомните нещо, асоциирайте го с нещо интересно за вас. Например, ако ви се налага да запеметите дати - може да преобразувате числата в думи и така да запомните думите вместо датите.

И не на последно място, освен нови знания чрез четенето, ще обогатите речника си и ще умеете да се изразявате правилно във всяка ситуация. Ще подредите мислите си и ще изглеждате и чувствате добре.

Знанието е сила. Scienta est potencia.
Овладейте я и бъдете силни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар