януари 23, 2011

Веганство

„Животните са мои приятели, а аз не ям приятелите си.”
Джордж Бърнард Шоу
Веганство и веганизъм са синонимни думи, които означават хора,  премахнали използването на животински продукти в ежедневния си начин на живот. Веганството се нарича още „строго вегетарианство” или „пълно вегетарианство”.

А какво е веган?
Веганите са хора - вегетарианци, които се хранят изключително с растителни продукти и изцяло премахват животинските продукти от начина си на хранене, както и от гардероба и козметиката си.
Веганите изключват от хранителната си диета не само месо, но и риба, други морски животни, яйца и млечни продукти. Строгите вегетарианци не използват изделия от животински произход като кожа, коприна, вълна, пчелен мед, продукти с животински компоненти - желатин, глицерин, продукти, които са произведени чрез рафиниране с животински продукти - някои видове захар.
Веганът е против убиването на животни с цел получаване на храна и дрехи, против използването им за научни експерименти, включително и в тестването на лекарства и козметика. Тук не става въпрос само за хранене, а за дълбоко вкоренени убеждения и непристъпни принципи.

История на веганизма
Автор на думата веган е британецът Доналд Уотсън, който я образува от английската дума vegetarian, използвайки началото и края на думата. Терминът навлиза официално със създаването на „Веган общество" (Vegan Society) през 1944 г. в Лондон, учредител на което е самият Доналд Уотсън. Той става вегетарианец на 14-годишна възраст, на 30 години става веган и доживява до 95 годишна възраст.

Ползите от вегетарианството са валидни и при веганството. Според Американската Диетична Асоциация такива хора могат да се похвалят с ниски нива на наситени мазнини, холестерол и животински протеини, високи нива на въглехидрати, фибри, магнезий, калий, фолиева киселина, антиоксиданти и фитохимикали. Имат нисък индекс на телесната маса (ИТМ), по-малък риск за исхемична болест на сърцето, инфаркт или инсулт, нормално кръвно налягане, много малък риск от развитие на диабет, рак на простатата или на дебелото черво.
Несъмнено от здравословна и нравствена гледна точка пълното вегетарианството е най-добрият избор за природосъобразен начин на живот.

И накрая, но не на последно място един безплатен съвет – ако си решил, че искаш да бъдеш веганец, не се втурвай веднага, а първо прочети веганските правилата, намери необходимата информация и постепенно ще станеш част от хилядите хора по света, решили да се хранят с жива растителна храна. Бъди търпелив, хубавите неща стават бавно!

И да добавя, че веганството като начин на живот е крайност, но винаги може да спазваш постите през съответната година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар