март 27, 2021

Жито и хляб

Най-вкусен и най-полезен е хлябът от натурално жито. 
Житното зърно е емблема на човешката душа. То представлява велика история в развитието на природата. В него има сила, възможност, дух на самоотричане, с която сила то храни себе си и другите. То е една велика загадка.

Най-чистата храна е житото. Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче тъй, както днес мелят житото и приготовляват хляба, голяма част от хранителните му вещества се губят. Много нещо от Слънцето е вложено в житното зърно и ако можехме да извлечем от него това ценно съдържание, нямаше да имаме нужда от друга храна. Всички други храни идват като допълнение на житото и хляба.

Суровото жито е за предпочитане пред топлия печен хляб. В житото има витамини, които при печенето на хляба изчезват. При меленето на житото с воденичен камък се губи голяма част от неговата хранителност. Най-добре е житото да се яде сурово, достатъчно е да бъде счукано и така да се яде. Но понеже съвременните хора нямат здрави зъби, житото трябва да се вари и в този вид, докато е топло още, да се яде. Ако остане житото от днес за утре, то не трябва да се консумира. Всеки ден трябва да се вари прясно жито. В природата съществува един вътрешен процес, в който се проявява животът. Когато житното зърно расте и зрее, то придобива живот в себе си. Обаче, когато житното зърно се пече, то не придобива живот.

Човек не трябва да яде много. Той се нуждае от малко храна, която трябва да се смели, да не остават никакви излишъци в стомаха.
Какво трябва да яде човек? Хляб, най-важното нещо. Яденето е благодат и неговата задача е велика. Хлябът съдържа в себе си всички хранителни материали. Човек може прекрасно да живее само с хляб, плодове и вода. Важното е да се дъвче много добре и да се яде с любов, благодарност и разположение.

Хлябът има повече хранителни вещества, отколкото другите храни. При месене на хляб с квас, живите ферменти се размножават и живеят, като отделят непотребни вещества.
Хляб трябва да се прави от ново, прясно жито, за да е здравословен.

Източник: Книга за здравето - П. ДЪНОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар